З А Я В А

У зв'язку з проведенням 16.04.2000р. всеукраїнського референдуму партія "Вперед, Україно!" заявляє про наступне.

Референдум проводиться не за "народною ініціативою", а за ініціативою олігархів та президента, який замість виконання своїх прямих обов'язків гаранта Конституції намагається змінити Основний Закон держави і уникнути відповідальності за наслідки свого урядування. Метою референдуму є ліквідація демократичної Конституції 1996 року, яка гарантує громадянам України основні права і свободи, а також встановлення в Україні режиму, подібного до авторитарних режимів у Білорусі чи Середній Азії. Референдум призначено на сумнівних правових підставах, які базуються на не приведеному у відповідність із Конституцією законі про референдуми, схваленому Верховною Радою УРСР ще у 1991 році.

Довгоочікуване рішення Конституційного Суду України у справі "Про всеукраїнський референдум за народною ініціативою" викликало розчарування і несприйняття. Визнаючи обов'язковим до виконання рішення Суду, "Вперед, Україно!" вважає за необхідне відзначити, що він створив неприйнятний прецедент. Передбачивши "обов'язковість для розгляду і прийняття" Верховною Радою питань, схвалених на референдумі, Суд сам вніс зміни до Конституції, на що він не має жодного права. Замість визнання неконституційними усіх питань референдуму, Суд продемонстрував юридичну казуїстику, яка має задовільнити всіх - і прихильників, і противників референдуму. Стало очевидним, що Конституція України є беззахисною перед свавільними посяганнями "гаранта Конституції"". Уважний аналіз питань, що залишилися, вказує на наявність у ініціаторів змін Конституції наміру здійснити це шляхом тиску на Верховну Раду, на що цілком справедливо вказала Парламентська Асамблея Ради Європи.

Зміст питань свідчить про намагання "волею народу" створити додаткові підстави для розпуску Парламенту, ліквідації депутатської недоторканності, значного зменшення кількості народних депутатів, введення двопалатності. Реалізація цих ідей здатна знецінити і нівелювати роль вищого представницького органу держави, створить конституційні основи авторитаризму, влади політичних, економічних і фінансових кланів, які оточують президента.

Залишається єдиний законний засіб запобігти загрозі конституційному ладові в Україні і демократичним засадам суспільства, єдиний спосіб протесту проти антиконституцінного перевороту - бойкот референдуму.

"Вперед, Україно!" закликає громадян України: не йдіть на референдумі Не допомагайте перетворенню вищого органу народного представництва у слухняне знаряддя політичних і фінансових кланів! Бойкот не дозволить виконавчій владі отримати кількість голосів, необхідну для визнання референдуму таким, що відбувся.

Останнє слово має бути за нами!

НАЦІОНАЛЬНА РАДА ВУ,  08.04.2000р.