З А Я В А

Про політичну ситуацію в Україні після президентських виборів

Підтверджуючи прагнення партії до створення в Україні реальних засад громадянського суспільства, демократичної, соціальної, правової держави для людей, партія "Вперед, Україно!" заявляє наступне.

Соціально-політична, економічна ситуація в країні після президентських виборів залишається тривожною. Тимчасовий Уряд В. Пустовойтенка підтвердив свою повну нездатність до системних, динамічних і цілеспрямованих дій в інтересах абсолютної більшості народу України і має зійти з політичної арени.

Перші кроки Л.Кучми після повторного обрання на посаду Президента України з одного боку демонструють його прагнення до змін в сфері земельних відносин, намагання динамізувати адміністративну реформу. З іншого боку -продовжуються тенденції до підсилення президентського авторитаризму. В цьому плані показовим є намагання Президента провести референдум щодо двопалатного парламенту, результати якого прогнозовані.

Разом з тим, Указ Президента стосовно земельної реформи засвідчує готовність Глави держави і надалі виходити за межі означеного для нього Конституцією України правового поля. Цей Указ має не тільки формальні вади. Його зміст не забезпечує необхідні механізми реалізації головного завдання земельної реформи - виведення сільського господарства України з кризи і здатний призвести до тих же наслідків, що і сумно відомі заходи з приватизації промисловості.

Задекларований початок адміністративної реформи також може залишитися черговим косметичним ремонтом неефективної .системи управління, якщо не будуть засвідчені і застосовані Конкретні механізми реалізації, що якісно змінять саму структуру державної влади і її носіїв в інтересах широких суспільних верств. Викликає занепокоєння підтримка Президентом України всупереч думці європейського співтовариства дій Уряду Росії в Чечні, де грубо порушуються права людини.

Будучи послідовними в нашому несприйнятті політики нехтування інтересами людини, ми готові до політичної підтримки нового Прем'єр-міністра України Віктора Ющенка і очолюваного ним Уряду, за умови, що його склад і зміст діяльності засвідчать про чесне бажання будувати справді демократичне і справедливе суспільство, а не сліпо виконувати волю олігархічних кланів.

Україні сьогодні потрібна консолідація політичних сил задля виходу з кризи. Тому партія "Вперед, Україно!" продовжуватиме консультації і переговори з партіями лівоцентриського і правоцентриського спрямувань з метою створення блоку патріотичних сил для спільної, цілеспрямованої діяльності в напрямку формування соціально справедливого суспільства.

Вперед, Україно!

НАЦІОНАЛЬНА РАДА ВУ,  26.12.1999р.