П Р Е С  -  Р Е Л І З

У зв'язку з призначення Президентом України дати проведення "всеукраїнського референдуму за народною ініціативою" партія "Вперед, Україно!" заявляє про наступне.

В умовах жорсткої кризи в усіх сферах суспільного життя спровокована виконавчою владою і президентським оточенням "народна ініціатива" використовується для забезпечення кінцевого утвердження авторитаризму і підпорядкування Парламенту виконавчій владі.

Найбільш тривожним фактом є те, що референдум призначено на сумнівних правових підставах, що базуються на тлумаченнях положень Конституції і не приведеного у відповідність з ними Закону України "Про всеукраїнські і місцеві референдуми", схваленого ще Верховною Радою УРСР. Взяті в руки виконавчої влади засоби масової інформації і так звані "регіональні лідери", безумовно, забезпечать очікуваний Президентом результат. Ініціаторам референдуму необхідно бути готовими взяти на себе відповідальність за вірогідні наслідки цієї акції: створення політичних умов для розвалу держави і встановлення на невизначений час президентського авторитаризму. "Вперед, Україно!" закликає всіх, кому дорогі ідеали демократичної, економічно процвітаючої України, відповісти "НІ" на всі запитання президентського референдуму.

"Вперед, Україно!" закликає всі демократичні сили - від лівих демократів до правоцентристів - об'єднатися у широкий фронт протидії намірам режиму Кучми знищити українську демократію.

Демократія в Україні під загрозою!

Люди, будьте пильними.

Примітка прес-служби "Вперед, Україно!".

Партія "Вперед, Україно!" не має своїх представників у Верховній Раді, тому просимо адміністрацію президента не турбувати себе спробою пояснити нашу позицію щодо референдуму "інстинктом самозахисту".

Коментар першого заступника голови партії "Вперед, Україно!" Володимира Чемериса:

- Заяву партії "Вперед, Україно!" можна назвати словами Юліуса Фучіка: "Люди, будьте пильними...'". Указ президента України від 15.01.2000 "Про оголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою" - спроба Л.Кучми здійснити антиконституційний переворот, який може привести до встановлення в Україні тоталітарного режиму, подібного до режиму Лукашенка в Білорусі. Мета референдуму - зосередити в руках групи олігархів всю виконавчу і законодавчу владу задля економічного визиску українського народу, знищити парламентаризм і паростки демократії в Україні.

По-суті ліквідувавши свободу слова, зосередивши в своїх руках абсолютну більшість засобів масової інформації, користуючись тяжким економічним станом українців, до якого сам же і призвів, використовуючи популіські гасла, режим Кучми сподівається виграти референдум.

"Вперед, Україно!" вважає за необхідне нагадати Президентові, що Конституція України передбачає проведення референдумів лише у випадках внесення змін до трьох розділів Конституції, тільки після попереднього схвалення цих змін конституційною більшістю парламенту і тільки після схвального висновку Конституційного Суду.

"Вперед, Україно!" радить Президентові у повній відповідальності до Конституції внести до парламенту свої поправки до неї. Інакше він може спровокувати ланцюгову реакцію референдумів з різноманітних питань і, як наслідок, правовий хаос у державі.

Якщо ж всупереч Конституції України референдум відбудеться "Вперед, Україно!" закликає всіх, кому дорогі ідеали демократичної, економічно процвітаючої України, відповісти "НІ" на всі запитання президентського референдуму тому що:

1. Референдум оголошується не за народною ініціативою, а за ініціативою наближених до Кучми олігархів і збір підписів за його проведення у більшості випадків організовували місцеві органи влади.

2. У цивілізованих країнах президент має право розпускати парламент лише там, де існують надійні демократичні противаги встановленню президентської диктатури - у парламентських республіках.(Навіть у США президент не має права розпуску Конгресу).

3. Право президента розпускати Верховну Раду у випадкові незатвердження нею поданого урядом бюджету означатиме, що парламент під загрозою відставки схвалюватиме будь-який бюджет, навіть такий, що суперечитиме інтересам народу України.

4. Скасування депутатської недоторканості призведе до загрози переслідування опозиційних депутатів, в той час як наближені до президента олігархи, щодо яких навіть оприлюднені факти зловживань, як і сьогодні не зазнають переслідувань української Феміди.

5. Зменшення кількості народних депутатів автоматично збільшить розміри виборчих округів (до деяких з них входитиме 8-9 сільських районів), що вкрай утруднить контакти виборців з депутатами і створить сприятливі умови для проходження до парламенту "грошових  мішків".

Конституція України, схвалена Верховною Радою 28 червня 1996 року, - одне з найбільших досягнень молодої української демократії. Президент Кучма не зміг гарантувати її виконання, хоч присягав дотримуватись Конституції. Президент Кучма не захотів забезпечити дотримання прав і демократичних свобод людини, покладенних в її основу. Змінами до Конституції Кучма хоче створити систему своєї безвідповідальності. Кидаючи Україну у вир передреферендумної політичної боротьби.

Л.Кучма повинен розуміти, що він залишиться в історії руйнівником української демократії.

Прес-служба партії “Вперед, Україно!”, 18.01.2000р.