23.03.2005

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

за період з 1 по 28 лютого 2005 року

В лютому 2005 року Верховна Рада України  розпочала 7 сесію ІV скликання.

В той же час було проведено пленарні засідання 1-4 та 8 лютого.

1 лютого 2005 року було розглянуто наступні питання:

2. Прийнято Закон “Про тимчасову заборону  приватизації пам’яток культурної спадщини”

Коротка анотація:

Законопроектом пропонується заборонити приватизацію пам’яток культурної спадщини до затвердження Верховною Радою України Переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації.

Примітки:

Народні депутати підтримали прийняття цього  законопроекту, оскільки  виходили з необхідності тимчасово, до ухвалення Верховною Радою України Переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, призупинити приватизацію пам’яток культурної спадщини.

2. Закон України "Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік”.

Коротка анотація:

Законопроектами пропонується поновити у повному обсязі дію положень  Закону України "Про внесення змін до статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб"  стосовно обчислення і перерахунку раніше пенсії з усіх видів грошового забезпечення у повному розмірі, які були скоректовані Законом України “Про Державний бюджет України на 2005 рік”.

Примітки:

Народні депутати України голосували “за” прийняття зазначених змін до Бюджету 2005 року, так як прийняття законопроекту та практична реалізація його положень дозволить відновити законні права військових пенсіонерів та колишніх працівників правоохоронних органів на належний рівень їх пенсійного забезпечення, значно зменшить рівень посягань на конституційні права цієї категорії громадян.

На пленарному засіданні 2 лютого 2005 року було відхилено 2 проекти законів та відкладено розгляд 2 законопроектів; знято з розгляду 1 законопроект.

3 лютого 2005 року:

1. Закон України "Про внесення змін до Закону України  "Про державну допомогу сім‘ям з дітьми".

Коротка анотація:

Законопроектом передбачається збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини, яка надається  відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім‘ям з дітьми", до трикратного розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

Примітки:

Закон було проголосовано більшістю депутатів, оскільки основним завданням  законопроекту „Про внесення змін до Закону України  „Про державну допомогу сім’ям із дітьми” (щодо розмірів допомоги) є сприяння підвищенню рівня матеріального забезпечення сімей при народженні  дитини та  по  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

2. Закон України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

Коротка анотація:

Законопроектом   пропонується надати право на  призначення  пенсії за особливі заслуги перед Україною громадянам, нагородженим грамотами Верховної Ради України та Президії Верховної Ради Української РСР.

Примітки:

Народний депутат України В. Мусіяка та В. Сівкович  не голосували “За” прийняття цього законопроекту.

Депутати Верховної Ради підтримали прийняття закону більшістю голосів „За” – 253, оскільки вважають, що ще 5 липня 2001 року Верховна Рада України затвердила Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, відповідно до якої “Почесна грамота та Грамота Верховної Ради України є відзнаками Верховної Ради України за заслуги перед Українським народом у сприянні становленню правової держави, здійсненню заходів щодо забезпечення прав і свобод громадян, розвитку демократії, парламентаризму.”

Згідно Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” такі пенсії призначаються громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності. Тобто, саме ті заслуги, за які присуджуються Почесна грамота та Грамота Верховної Ради України.

Тому до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” доцільно внести поправку, яка гарантує пенсію за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України.

Оскільки відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” пенсії за особливі заслуги встановлюються і за звання та нагороди, яких удостоювалися громадяни колишнього Союзу РСР та Української РСР, то так само доцільно внести поправку, яка гарантує пенсії за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною грамотою та Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

3. Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”.

Коротка анотація:

Законопроектом пропонується не включати до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу:

·     суми державних премій України або державних стипендій України, які визначені не тільки  законом, як це передбачено  чинною нормою, а й  указами  Президента України;

·     суми виплат з Державного бюджету України на користь дійсних членів (академіків) та членів-кореспондентів Національної академії наук України та галузевих академій наук у якості щомісячної довічної плати за звання дійсного члена та члена-кореспондента.

Примітки:

Лише один депутат - В. Мусіяка проголосував “Проти” прийняття цього закону.

Народні депутати України більшістю голосів “За” (231) підтримали законодавчу пропозицію, так як вважають, що Метою прийняття цього законопроекту є:

- врегулювання проблем неоднозначного трактування податкового законодавства щодо обкладення податком з доходів громадян довічної плати за звання дійсного члена (академіка) та члена-кореспондента Національної академії наук України та галузевих академій наук;

-         підвищення престижу наукової діяльності в Україні;

-         встановлення відповідних соціально-економічних умов для наукових працівників в Україні.

4 лютого 2005 року:

Прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування державної реєстрації у зв‘язку із прийняттям Цивільного кодексу України”.

Коротка анотація:

Проектом пропонується внесення змін до Господарського кодексу України, а також Законів України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” та “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”, яким вдосконалюються окремі моменти державної реєстрації за вказаними законодавчими актами.

Примітки:

Народні депутати України підтримали законодавчу пропозицію, оскільки проектом Закону України “Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо місцезнаходження юридичної особи” вносяться зміни до статей 19 та 58 Господарського кодексу України, статті 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” та статті 42 Закону України “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень” стосовно суб’єктів та об’єктів державної реєстрації, термінів такої реєстрації, узгодження інститутів перереєстрації та заміни свідоцтва про державну реєстрацію.

8 лютого 2005 року відбувся День Уряду на тему: “Про заходи Кабінету Міністрів України щодо організації оздоровлення дітей влітку 2005 року та розвитку Міжнародного дитячого центру “Артек”.

ЦВК ВУ, лютий, 2005р.