17.01.2005

З В Е Р Н Е Н Н Я

1. Ставлення партії "Вперед, Україно!" до заяв Президента України Леоніда Кучми про свій намір балотуватися на другий термін.

В умовах президентської системи влади Л.Кучма несе персональну відповідальність за соціально-економічний стан України, порушення свободи слова, самоврядних прав міст та інших суб'єктів місцевого самоврядування, соціальних прав студентів і найманих робітників, економічних прав підприємців, відповідальність за поступову втрату національного суверенітету. "Вперед, Україно!" не підтримуватиме кандидатуру Л.Кучму на президентських виборах 1999 року і підтримає кандидата , який виступатиме за зміну політичної та соціально-економічної системи України.

2. Становлення партії "Вперед, Україно!" до діяльності уряду Валерія Пустовойтенка.

"Вперед, Україно!" виступає за негайну відставку всього складу Кабінету Міністрів України, який не опирається ні на парламентську більшість, ні на підтримку народу і який фактично перетворився у передвиборчий штаб президента Л.Кучми. Це - уряд, який поглиблює соціально-економічну і політичну кризу.

"Вперед, Україно!" пропонує передати владу політично незаангажованому уряду, і у разі обрання нового президента України протягом півроку провести позачергові парламентські вибори і сформувати уряд на основі нової парламентської більшості.

3. Ставлення партії "'Вперед, Україно!" до заяв Президента України Леоніда Кучми про необхідність збільшення власних повноважень та створення двопалатного парламенту.

"Вперед, Україно!" вважає що в умовах безвідповідальності президентської влади реалізація цієї ідеї призведе до закріплення всевладдя олігархічних кланів, посилення корупції та росту бюрократії. Необмежена президентська влада загрожує основним демократичним підвалинам Української держави, може призвести до встановлення диктатури.

"Вперед, Україно!" не бачить жодних підстав для створення в Україні двопалатного парламенту окрім бажання президента блокувати невигідні йому рішення парламенту і затягувати законодавчий процес, а також отримати підтримку регіональних еліт на майбутніх виборах.

"Вперед, Україно!" виступає за перехід України у недалекому майбутньому до системи парламенської республіки як у більшості країн Європи.

4. Ставлення партії "Вперед, Україно!" до неодноразових спроб президента Леоніда Кучми втрутитися у здійснення самоврядних прав територіальних громад Києва, Одеси, іншіх міст України, мотивуючи свої дії необхідністю наведення порядку.

"Вперед, Україно!" відстоюватиме самоврядні права міст і сіл України, права громадян самим розпоряджатися комунальним майном і коштами, принцип відокремлення державної виконавчої влади від місцевого самоврядування, послідовне втілення в Україні засад Європейської Хартії місцевого самоврядування.

"Вперед, Україно!" виступає за передачу максимальних повноважень на місцевий рівень, найближчий до проблем громадян. Партія пропонує скасувати систему призначених місцевих державних адміністрацій, які обслуговують лише інтереси президента і виконавчої влади та передати їх повноваження виконавчим комітетам обраних населенням відповідних місцевих рад І обласним представництвам державної виконавчої влади.

5. Ставлення партії "Вперед, Україно!" до проблеми політичної цензури та порушення прав людини в Україні.

Закриття низки газет і телевізійних програм, перехід засобів масової інформації в руки фінансово-політичних груп, пов'язаних з оточенням президента свідчать про брутальне порушення свободи слова і панування політичної цензури в Україні.

В Україні порушуються не лише політичні, але й соціально-економічні права людини, закріплені Конституцією 96 року:

- право на одержання винагороди за працю та своєчасність цієї винагороди (ст. 43 Конституції);

- право на соціальне забезпечення (ст. 46 Конституції);

- право на достатній життєвий рівень (ст. 34 Конституції);

- право на підприємницьку діяльність (ст. 42 Конституції);

- право на охорону здоров'я (ст.49 Конституції).

НАЦІОНАЛЬНА РАДА ВУ, 30.04.1999р.