21.11.2006

Партія для Луценка

Незабаром нинішній міністр внутрішніх справ, імовірно, скомандує: "Вперед, Україно!"

У політичному й експертному середовищах останніми днями активно циркулює інформація про "політичну партію для Юрія Луценка". Йдеться про партію яка має стати політичним плацдармом для нинішнього міністра внутрішніх справ тоді, коли він таки полишить товариство урядовців-"антикризовиків".

Це партія "Вперед, Україно!". Організація, як бачимо, не нова - "Вперед, Україно!"має поважний політичний вік, але через брак фінансів і потужного списку кандидатів наразі не пдемонструвала самостійних успіхів на виборах (2002 року йшла на парламентські вибори у складі блоку Віктора Ющенка "наша Україна", а 2006-го, змагаючись самостійно, зайняла останнє місце серед претендентів на мандати депутатів Верховної Ради). За переказами, команда Луценка вирішила не створювати нової партії, а "прикупити" діючу. Робилося це нібито для того, щоб у разі дострокових виборів бути готовими будь-якої миті розпочати виборчу компанію - за законодавством, для участі у виборах партія має існувати щонайменше рік.

Підтвердити чи спростуати цю інформацію ми вирішили в голови партії "Вперед, Україно!" Віктора Мусіяки. У відповідях на запитання "Експресу" політик був обережним в коментарях, однак конкретним у фактах.

- Вікторе Лаврентійовичу, чи правда, що минулого місяця відбулась політрада партії "Вперед, Україно!" за участю Сергія Луценка, брата нинішнього керівника МВС?

-Так, це правда. Але про Юрія Віталійовича Луценка тоді не мовилось. Йшлося про тісну співпрацю партії "Вперед, Україно!" та громадської організації "Антикримінальний вибір". Політрада партії ухвалила офіційне рішення про початок такої співпраці.

- Першим головою "Антикримінального вибору" був саме Сергій Луценко. Для обізнаних людей очевидно, що він не займається самостійною громадсько-політичною діяльністю, а лише спільною із братом...

- Звісно, і ми, політики, і ви, журналісти, усі аналізуємо, хто в нашій політиці з ким співпрацює, хто кому є родичем і що це може означати. Отже ми не відкидаємо ймовірності того, що справді вийдемо на співпрацю з Юрієм Луценком.

- Чи правда, що після згаданого засідання політради розпочався вступ "Антикримінального вибору" до вашої партії, а подекуди голів обласних парторганізацій уже замінено на висуванців цієї громадської організації?

- Так, чимало членів "Антикримінального вибору" вважають, що зможуть провадити ефективнішу боротьбу маючи для того не тільки громадські, а й політичні засоби. Не дивно, що в умовах активної співпраці з партією "Вперед, Україно!" вонивступають саме до нашої організації. Але тут зовсім не йдеться про якусь "передачу партії Луценкові", як дехто думає. Ми не плануємо тотальної зміни керівників місцевих парторганізацій на представників "Антикримінального вибору". Усе виглядаєтрохи інакше. Партія у зв'язку з невдалим результатом на цьогорічних парламентських виборах, нині активно аналізує варіанти кадрового посилення у регіонах. Для цього ми розглядаємо й "наші" кандидатури і "їхні". "Наші" та "їхні" в цьогму випадку - умовне позначення, бо назавтра все стане спільним і не матиме значення, звідки хто прийшов у партію.

Андрій Ганус.

14 листопада 2006, ЕКСПРЕС